Kövi Rózsa Népi Kézműves

Kövi Rózsa

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet által szervezett Népi játék és Kismesterségek oktatója képzését itt Veszprémben kezdtem el, majd Budapesten a Hagyományok Házában fejeztem be 2013-ban. Szalma,- csuhé,- gyékényfonó népi kézműves, és mesterségek oktatója végzettséget szereztem meg. Ezekből a természetes alapanyagokból használati és dísztárgyakat készítek hagyományos technikákkal. A hagyományos technikákat felhasználva, saját forma és mintavilágot hívok életre munkáimban.

Fontosnak tartom, hogy még élő és aktívan dolgozó hagyományos technikákat őrző idősebb embereket felkeressek, ellessem és megtanuljam tőlük azokat a fogásokat, melyek gazdagabbá teszik a mesterségbeli tudásomat /Magyarországon: Bősárkány, Tápé, Biharnagybajom – gyékény, Osli – csuhé. Erdélyben: Érszalacs – sás, Székelyhíd, Gálospetri, Érmihályfalva – gyékény, Kőrispatak, Jobbágytelke – szalma/. Szeretném a megszerzett tudást nem csak birtokolni, hanem átadni is, hogy tovább élhessen ez a mesterség.

Gyermektáborokban, kézműves foglalkozásokon természetes anyagokból /szalma,- csuhé,- gyékény,- gyapjú…/ olyan játékok készítését sajátíthatják el a gyerekek, melyekkel még nagyszüleik játszhattak, és melyek közelebb viszi őket a természethez.

Kiállítások

2009-től a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagja vagyok.

  1. A XXIII. Mesterségek Ünnepe rendezvény keretében a Magyar Nemzeti Galériában „Egy gyékényen árulunk” című kiállításon vettem részt a munkáimmal.
  2. Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által zsűrizett munkáim, 7 tárgy: melyekből 4 tárgy „A” minősítést kapott, 2 tárgy „B” minősítést, és 1 ajándéktárgy minősítést kapott.
  3. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki termében, „ A játéktól a mesterségig” című kiállításon mutatták be a munkáimat.
  4. Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által zsűrizett munkáim, 5 tárgy: melyekből mind az 5 tárgy „A” minősítést kapott.
  5. Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által zsűrizett munkám: gyékény kenyeres kosár, „A” minősítést kapott.
  6. Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében, Fonás – kötés – sodrás – pödrés c. kiállításon vettek részt a munkáim.
  7. Részt vettem a Hagyományok Háza, Nemzeti Tehetség Program „Néphagyomány Hetedíziglen 2015” gyékény-, szalma- és csuhétárgy készítő továbbképzésén.
  8. Az Éltető Balaton – felvidékért Egyesület határozata alapján, elnyertem a Vidék Minősége védjegy használatára a jogosultságot.

 

Kövi Rózsa

Szalma, – csuhé, – gyékényfonó

Népi kézműves és oktató

Fax.: +36 88 275 052

Mobil: +36 20 446 0956

E-mail: kovirozsaporta@gmail.com

Facebook.com/Kövi Rózsa népi kézműves

További termelők