Cégünk 1990-ben alakult, kifejezetten azzal a céllal, hogy osztrák partnerek számára termeltessünk Magyarországon héjnélküli olajtökmagot. 1992 óta különböző étolajok (napraforgó-, pálma-, tökmagolaj) forgalmazásával, gasztro vevőink kiszolgálásával is foglalkozunk.1997 óta hazai, családi vállalkozásként dolgozunk. A tökmagolajat korábban hazai termésből Ausztriában bérsajtoltattuk. A folyamatosan növekvő igényekre reagálva 2012-ben kezdtük el építeni sajtolónkat, amit teljes egészében a technológia köré terveztünk, és figyelembe vettük a legújabb előírásokat. Vendégeink számára kialakítottunk egy bemutató termet, ahol a termelés üvegfalon keresztül megtekinthető.
A tökmagolaj készítéséről:
Maga a héjnélküli tökmag egy speciális olajtökből származik. Magyarországon az Alföld régióiban terem jól a növény, ezért szerződött partnereink Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád megyékben találhatóak.

A gazdáktól beérkező héjnélküli tökmagot megtisztítjuk (léha szemek, száraz tökhús, ezüsthártya, egyéb szennyeződések leválasztása), majd daráljuk, vízzel és sóval átgyúrjuk, és kevergetés mellett, kíméletesen melegítjük. A massza ezután kerül a hidraulikus sajtolóba. Az így elkészült tökmagolajat tartályokba töltjük, majd pihentetés után lefejtjük, kiszereljük. Sem kémiai, sem biológiai kezelést nem alkalmazunk. Ezzel a hagyományos technológiával előállított tökmagolaj sötét és hűvös helyen 1 évig biztonsággal, minőségromlás nélkül tárolható. 2015-re olajunk egyedi márkanevet kapott: Pepo Papa néven találhatják meg.

A tökmagolaj koleszterinmentes, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek bizonyítottan lassítják az érelmeszesedést, javítják az agyi vérkeringést. Jelentőségét fokozza a komplex vitamin tartalom, az öregedést lassító antioxidánsok. Magas E-vitamin tartalma az öregedést gátolja. Már a népi gyógyászatban is felismerték az olaj előnyös hatásait.

Saláták, levesek és húsok ízesítésére de önmagában is kiváló.
Cégünk HACCP és ISO 9001 szabványrendszer szerint auditált, a BIO tanúsításunkat a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft végzi.
Peiba Kft.
8248 Nemesvámos, Pap I. u. 45.
Tel.: +36 88 505 650; +36 88 265 747
E-mail: peiba@peiba.hu
Web: www.pepopapa.hu

További termelők