Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület

Egyesületünk 1982 tavaszán alakult meg. Azóta fogja össze a megye tárgyalkotó népművészeit, kézműveseit és csoportjaikat. Jelenleg 86 tagunk van, közöttük megtalálhatók a Népművészet Mesterei, a Népművészet Ifjú Mesterei, Príma Junior díjas, Király Zsiga díjas, Aranykoszorú díjas, Magyar Kultúra Lovagja és 23 népi iparművész alkotónk. Munkásságukkal találkozhatunk a Helyi- és Megyei Értéktárban, valamint az általuk működtetett nyitott műhelyekben, galériákban és szakköri foglalkozásokon.

Fontosnak tartjuk a megyében működő gyermek- ifjúsági és felnőtt szakkörök működésének feltárását, munkájuk hatékonyabb működését segítő továbbképzések szervezésével, nyári táborok formájában.

Több külföldi hagyományőrző rendezvényen, így New Yorkban, Milánóban, Szepsiszentgyörgyön képviseltük megyénket, ahol módunk volt bemutatkozni és bemutatni a Bakony, a Balaton-felvidék népművészetét. Rendszeresen részt veszünk augusztus 20-án  Budapesten a Budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepén, de felkérésre mesterség bemutatókat, játszóházi foglalkozásokat tartunk, egyéni és csoportos kiállításokon mutatkozunk be szerte a megyében.

Célunk, a Bakony, a Balaton-felvidék, az adott település hagyományainak felkutatása, népművészeti értékeinek bemutatása, az adott térség népművészeinek aktív részvételével Pápán.

Ezek az alkalmak fontosak, hogy megismertessük a fiatalokat, felnőtteket a népi kézműves hagyományainkkal, a magyar népi motívumkincs mintavilágával, fennmaradásának, megőrzésének fontosságával.

Elérhetőség:

8200 Veszprém, Komakút tér 3.

Tel: + 36 20 437-5667

E-mail: petrikowskymarianna@gmail.com

 

További termelők